Pittige derby, billijk gelijkspel

De derby tussen Bocholt VV en Hades is een relatief nieuw gegeven. De clubs komen mekaar in competitie nog niet zo lang tegen, en toch hangt er steeds hoogspanning in de lucht. Er is natuurlijk het gegeven dat Kiewit en Bocholt geografisch niet ver van mekaar liggen, en er zijn nogal wat jongens met een Bocholter verleden in het groen-witte kamp, maar verder hebben we nogal wat gemeen. Een jeugdwerking op niveau, clubs met een beperkte achterban – kassarecords werden er vandaag niet gebroken – en misschien is het net die verwantschap die op het veld steeds weer zorgt voor rivaliteit. Ook vanavond zagen we heel wat felle duels, heel wat discussie, kortom een echte derby. Een derby zonder winnaar en zonder verliezer.

De eerste helft was voorspelbaar rustig en vlak. Beide teams namen geen risico’s en keken mekaar het wit uit de ogen. Gillian Vaesen miste een opgelegde kans na een vlotte aanval over rechts en Stijn Wertelaers haalde een schitterende vrije trap van oude bekende Lance Voorjans al even schitterend uit de kruising.

Na de rust spatte de wedstrijd open. Het tempo ging met een ruk omhoog en gaandeweg kwamen er kansen aan beide kanten. Jammer toch dat lijn- en scheidsrechter niet bij de les waren. Christophe Bertjens werd onbegrijpelijk teruggevlagd, Dion Watson werd gevloerd door de laatste verdediger en het logische fluitsignaal – en bijhorende rode kaart – volgde niet. Overduidelijk handspel van opnieuw de laatste verdediger werd ook al niet bestraft.

Toch kwamen we op voorsprong. Dion Watson werd voorbeeldig vrijgespeeld voor doel en maakte het koelbloedig af (1-0). Yes, dachten we, nu willen we het wel eens zien, met nog zo’n twintig minuten op de klok. Helaas, de vreugde was van korte duur. Een overbodige fout voor het strafschopgebied werd door bezoeker Demulder enig mooi afgestraft op vrije trap (1-1) en alles was weer te herdoen. Het laatste kwartier was zenuwslopend, met kansen aan beide kanten, felle duels en aan het eind veranderde er niets meer.

1-1, het is niet slecht maar eigenlijk ook niet goed. Hasselt won, Patro won en Temse won vanavond. Volgende week trekken we naar Patro Eisden, dé ploeg in vorm en stilaan de grote titelfavoriet. Toch zien we het ook daar zitten. Het was vanavond misschien niet altijd even mooi, maar qua mentaliteit zat het goed, zodat we ook in Eisden ons mannetje zullen staan. Afspraak op zaterdagavond!